اهمیت تعیین درصد آلودگی کلنی به کنه وارو
((اهميت تعيين درصد آلودگي كلني به كنه واروا))
همانطور كه در توصيه هاي قبلي در مورد كنترل كنه واروا خدمت دوستان عرض شد براي كنترل و مبارزه موفق با اين آفت خطرناك بايد ميزان آلودگي كلني به كنه واروا را با روش هاي ذكر شده تعيين كنيم. براي خيلي از زنبورداران اين سوال مطرح هست كه اصولاً چرا بايد ميزان آلودگي را مشخص كنيم؟ اگر بدون تعيين آلودگي اقدام كنيم چه اتفاقي خواهد افتاد؟
در ادامه دلايل اهميت تعيين درصد آلودگي كلني زنبورعسل به كنه واروا شرح داده مي شود.
1- مشخص نمودن زمان اقدام:
همانطور كه قبلاً هم اشاره كرديم، اصولاً يك زمان ايده آل براي مبارزه با كنه واورا وجود ندارد و هر زمان كه نياز شد بايد اقدام هاي لازم از طرف زنبوردار انجام گردد. بر اساس توصيه هاي علمي زماني كه ميزان كنه واروا در كلني به آستانه خسارت اقتصادي رسيد ( در توصيه هاي فني بعدي بيشتر در اين خصوص توضيح داده ميشود) زنبوردار بايد با در نظر گرفتن مسايلي همچون دماي محيط، وضعيت داخلي كلني و…اقدام به درمان و استفاده از كنهكش نمايد. براي تعيين دقيق اين زمان زنبوردار بايد حداقل چهار مرحله در سال تعدادي از كلني هاي زنبورستان خويش را براي تعيين ميزان آلودگي بررسي و بر اساس نتايج بدست آمده اقدام مناسب را انجام دهد. در خيلي از مواقع با توجه به اينكه تنها ملاك زنبورداران براي تعيين ميزان آلودگي كلني ، مشاهده يا عدم مشاهده كنه برروي بدن زنبوران بالغ مي باشد، بدليل عدم اقدام به موقع كنه آسيب هاي جبران ناپذيري را به كلني وارد و منجر به تلفات سنگين خواهد شد.
2- انتخاب روش درمان و نوع دارو:
قطعاً زنبورداران عزيز استحضار دارند كه كنهكش هاي مورد استفاده براي مبارزه با كنه واروا اثر بخشي ( كنهكشي) متفاوتي دارند. برخي مانند كنه كشهاي شيميايي اثر بخشي سريع و بيشتري دارند و برخي ديگر مانند كنهكشهاي ارگانيك ممكن است اثربخشي كمتري داشته باشند. اصولاً قدرت كنهكش مورد استفاده بايد متناسب با ميزان آلودگي انتخاب شود در غير اينصورت دو حالت متصور است: حالت اول اينكه ميزان آلودگي كم است ( زير آستانه خسارت اقتصادي) و زنبوردار از كنهكشهاي قوي مانند نوارها استفاده مي كنند كه مهمترين عيب آن هزينه اضافي است كه به زنبوردار تحميل ميشود و در مراحل بعدي بحث وارد كردن سموم در كلني و عوارض جانبي اين سموم است، اما حالت دوم اين است كه سطح آلودگي خيلي بالا بوده و زنبوردار از كنهكشهايي استفاده كند كه اثر بخشي كمي دارند و در اين صورت مبارزه موفق با كنه انجام نشده و آسيبهاي كنه ادامه دار خواهد شد.
3- تعيين اثر بخشي دارو و شناسايي مقاومت كنه به تركيبات شيميايي
يكي از نكاتي كه غالب زنبورداران به آن توجه ندارند ، ميزان اثر بخشي كنهكش استفاده شده است. اين نكته بسيار مهم است كه قبل از استفاده از كنهكش، كلني چه ميزان به كنه آلودگي داشت و بعد استفاده به چه ميزان رسيد، به عبارت ساده تر ميزان اثر بخشي اين كنهكش چند درصد بوده و آيا توانسته ميزان آلودگي را به حد قابل قبول ( زير آستانه خسارت اقتصادي) برساند؟ ممكن است كنهكش مورد استفاده به دلايل مختلف اثر بخشي لازم را نداشته و نتوانسته باشد شدت آلودگي را به حد قابل قبول برساند و اگر زنبوردار بخواهد فقط به اينكه كنهكش را در كلني استفاده كرده، بسنده نمايد قطعاً نتوانسته كنترل موفقي داشته باشد. نكته بعدي اينكه اگر زنبوردار از كنهكشهاي شيمايي استفاده نمايد ( مانند نوارها و …) و كنههاي داخل كلني به ماده موثره دارو مقاومت داشته باشد، قطعاً ميزان اثر بخشي كنهكش مطلوب نخواهد بود و ميزان آلودگي به ميزان لازم كاهش نمييابد. با تعيين ميزان اثر بخشي كنهكش بعد از استفاده ميتوان تا حدودي ميزان مقاومت در كلني را شناسايي نمود ( تست صحرايي تعيين ميزان مقاومت به داروهاي شيمايي در توصيه هاي فني بعدي ارائه ميشود).
4- پايه و اساس روش مديريت تلفيقي آفات (IPM)
در حال حاضر يكي از بهترين روشهاي مديريت آفات در كليه زير بخشهاي كشاورزي، مديريت تلفيقي آفات است. بطور خلاصه خدمت دوستان عرض كنم هدف اين روش كنترل آفات با تركيب چندين روش و استفاده بيشتر از روش هاي مديريتي و بيولوژيكي و كاهش استفاده از سموم شيميايي ميباشد. تعيين ميزان آلودگي آفت در اين روش، پايه و اساس كار است و براي استفاده از اين روش بايد زنبوردار اطلاعات دقيقي در خصوص ميزان آلودگي داشته باشد و براساس آن زمان اقدام و روش مناسب را استفاده نمايد. در فرصت هاي بعدي اطلاعات كامل تري در خصوص روش مديريت تلفيقي آفات ارائه ميگردد.
تهيه كننده : اسماعيل غفوري ، كارشناس مركز خدمات فني تخصصي زنبورعسل قزوين